Alle Italiaanse wijntermen op een rij

Bella Italia: het land van pizza, pasta, opera én heerlijke wijnen! Italië is de grootste wijnproducent ter wereld. Dit vraagt natuurlijk om een goed glas wijn op een Italiaanse terras. Maar die exotische termen op de wijnkaart kunnen soms voor wat verwarring zorgen. Want wat betekenen die eigenlijk? We leggen de belangrijkste aan je uit.

De basis: wijn in alle kleuren

De meeste mensen hebben een voorkeur voor een bepaalde soort wijn. Of je nu voor rood, rosé of wit gaat, er is genoeg keuze in Italië! Waar je ook voor kiest, met de onderstaande basistermen staat die wijn binnen no-time voor je neus:

  • Vin bianco: witte wijn
  • Vin rosato of chiaretto: rosé wijn
  • Vin rosso: rode wijn

La dolca vitta met bubbels

In het bovenste lijstje ontbreekt natuurlijk nog een wijn: prosecco! Bubbels, officieel mousserende wijn genoemd, associëren we meestal met feestjes. En je vakantie in Italië is altijd een feest! De volgende Italiaanse termen gebruik je voor een glas bubbels:

  • Frizzante: licht mousserende wijn
  • Spumante: mousserende wijn

Smaken verschillen, ook in Italië

Ben je een liefhebber van droge, zoete of juist meer bittere wijn? Dan hoef jij je in Italië geen zorgen te maken; de Italianen hebben voor ieder wat wils! Met deze termen bestel jij jouw favoriete wijn:

  • Abboccato: licht zoet
  • Amabile: medium zoet
  • Dolce: zoet
  • Secco of asciutto: droog
  • Semisecco: halfdroog, dus lichtzoet
  • Brut: droge mousserende wijn
  • Amaro: bitter

Geen hogere wiskunde: het ontcijferen van het wijnetiket

De Italianen hebben stijl en dat zie je ook terug op de wijnetiketten. Maar hoe lees je zo’n etiket eigenlijk? Hieronder vind je de meest gebruikte termen, zodat jij precies weet hoe je een etiket moet ontcijferen:

  • Annata: oogst jaar
  • Cantina: wijnbedrijf
  • Casa vinicola: wijnhuis
  • DOC: label voor een beschermde herkomstbenaming.
  • DOCG: label voor een beschermende en gegarandeerde herkomstbenaming
  • Imbottigliato da: gebotteld door
  • Uva: druif
  • Gradi: alcoholpercentage
  • Vigna: wijngaard
  • Passito: wijn van druiven die langer aan de wijnrank gerijpt hebben om het suikergehalte te verhogen
  • Vino da tavola: tafelwijn, deze kan simpel zijn maar ook van goede kwaliteit
  • Vino novello: primeurwijn van dat jaar
  • Vin santo: zoetige wijn van half ingedroogde druiven die een paar maanden na het oogsten geperst zijn

Alles voor goede kwaliteit

Naast stijlvol staat kwaliteit ook hoog in het vaandal in Italië, zeker bij Italiaanse wijnen! Op wijnlabels kom je verschillende termen tegen die iets zeggen over de kwaliteit:

  • Riserva: wijn die een vastgesteld aantal jaar gerijpt moet zijn. Dit is vastgelegd in de DOC/DOCG regelgeving
  • Superiore: wijn met dit label heeft langer gerijpt en een hoger alcoholpercentage
  • Classico: wijn met deze naam komt uit een ‘klassiek’ / oud gebiedsdeel van de wijnregio. Hier komen vaak de beste wijnen vandaan
Sluit Menu
X
×