Ontdek wijnhuis Pere Ventura

In 1992 richtte Pere Ventura de gelijknamige wijnmakerij op. Hij was vastberaden om cava’s van unieke elegantie en kwaliteit te produceren. Pere Ventura ligt in het hart van de cavaregio, Sant Sadurní d´Anoia (Penedès) in Spanje. Dit plaatsje ligt op 35 km ten Zuidwesten van Barcelona. De cava’s van Pere Ventura zijn bekend en vallen goed in de smaak. Het is dus geen verrassing dat ze al een tijdje worden geschonken in de top van de horeca, zoals Hotel l’Europe en het Okura Hotel. Lees meer over dit merk en het wijnhuis.

 

CAVA MAKEN ZIT IN HET BLOED

Toen Pere Ventura in 1992 zijn wijnmakerij oprichtte was hij niet alleen vastbesloten om cava van uitzonderlijke elegantie en kwaliteit te produceren, maar ook om zijn familie trots te maken. Zijn overgrootvader, Manuel Montserrat Font, was namelijk één van de wijnmakers die in 1872 hielp bij het produceren van de allereerste flessen cava. Een vakmanschap dat Pere graag wilde voortzetten!

Het wijnhuis van Pere Ventura heeft ondergrondse galerijen die tot maar liefst 25 meter diep zijn en bij elkaar een lengte van meer dan 1.000 meter hebben. Hier rijpen duizenden flessen cava. Het huis heeft respect voor het landschap, de traditie en het milieu. Hun wijn wordt op een duurzame wijze geproduceerd en er worden alleen organische meststoffen en geen kunstmatige stoffen gebruikt.

DÉ CAVA-REGIO: PENEDÈS

Maar liefst 90% van de Spaanse cava komt uit de Penedès regio. In deze wijnstreek heerst een zacht, warm klimaat dat de kwaliteit van de druiven ten goede komt. De verschillende hoogten van de wijngaarden en de Middellandse zee zorgen voor verschillende microklimaten. De Penedès Maritim is milder vanwege de nabijgelegen zee. Hierdoor bestaat de grond in dit gebied ook voornamelijk uit zand. De Penedès Superior heeft vaker te maken met regenval en kent grotere verschillen tussen maximale en minimale temperaturen. Hier bestaat de grond vooral uit krijt en kalksteen. De Penedès Central is een combinatie van de voorgaande twee. Het grootste deel van deze grond is klei. De verschillen in klimaat en grond van elke regio maken de druiven divers en zorgen zo voor de uiteindelijke smaak van de cava.

EEN MAGISCHE BLEND

Voor de cava’s van Pere Ventura vormen de macabeo, xarel-lo en parellada de basis. Deze drie druifsoorten worden samen gemengd tot de meest traditionele cava. Voor de Grand Reserva wordt deze mix aangevuld met de chardonnay voor een frisse brut. Door de trepat te gebruiken ontstaat er een heerlijke rosé cava. De macabeo geeft aroma’s van bloemen en fruit. De xarel-lo is veel aromatischer en geeft de wijn structuur en een goede zuurgraad. Parellada geeft elegantie aan de wijn. Tot slot brengt chardonnay meer structuur en aroma’s aan en zorgt de trepat voor een lichtrode kleur en een frisse smaak.

Sluit Menu
X
×